Argitalpenak

Argitalpenak

Juan Cruz de Eguileor. Pionero de la nueva agricultura en Abando

Egilea:
Joseba Eguiraun Benedicto · Imanol San José Azueta.
Prezioa:
20,00 €
Argitaletxea:
Bilbao 700
Koadernaketa:
Azal biguna
Hizkuntza:
Gaztelaniaz
Gaia
Bilbogileak

Prezioa: 20,00 €

Laburpena:

‘Juan Cruz de Eguileor. Pionero de la nueva agricultura en Abando’ liburuan Juan Cruz Eguileorren (Abando 1840-Bilbo 1920) ondare teknikoa zein den kontatzen da. Haren lana lau belaunalditan luzatzen da eta lotura zuzena dauka Bizkaiko lehen sektorearen orainarekin eta etorkizunarekin.

Abandoko elizatetik eta gaur egungo Autonomia kaletik, Europan “nekazaritza berria” definitu ziren teknikak aplikatzen lehena izan zen Eguileor. Gainera, Bizkaiko agronomia-peritu hau aitzindaria izan zen bere lanean, fruta-arbola ugari gidatzearen, inaustearen eta txertatzearen beharrizana, espezie exotikoak sartzea eta lorazaintzako diseinua eta artea zabaltzea sustatu zuen.

Abandoko alkatea izan zen 1881-1883 eta 1883-1885 aldietan eta ‘Gran Establecimiento de Horticultura Juan Cruz Eguileor’ sortu zuen Bilbon. Enpresa hori eskola txiki bat bihurtu zen urte gutxitan eta bertan ikus zitezkeen Europan aplikatzen ziren teknika berriak txertoetatik abiatuta fruituak ekoizteko, loreen eta fruta-arbolen barietate berriak inportatzeko eta ekoizteko, edo mintegietarako behar den klima modu artifizialean sortzeko. Bilbon, Indautxun edo Ametzolan, erein daitekeen lurren 36 hektarea baino gehiago banatu zituen, jabetzan edo alokairuan.

Juan Cruz de Eguileor. Pionero de la nueva agricultura en Abando

ESKAERAK:

Eskaerak helbide elektronikoen bidez kudeatuko dira. Eskaera jaso bezain pronto, zurekin jarriko gara harremanetan datuak baieztatzeko. Bidalketak ordaindu beharko dira jasotzean eta soilik egingo dira Penintsula eta Balearretan. Beste tokian bizi bazara, bidaliguzu mezu bat bilbao700@bilbao.eus helbidera

← Itzuli

Este sitio web utiliza cookies para hacer el seguimiento de los visitantes en la web, para mejorar el rendimiento y la experiencia como usuario.
Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso. Cookiei buruzko politika Onartu